Molecular determinants of the bittersweet janus head of steviol glycosides from stevia rebaudiana (Bert.) bertoni

C. Dawid, C. Well, A. Brockhoff, F. Stahler, W. Meyerhof, T. Hofmann

Publikation: Beitrag in Buch/Bericht/KonferenzbandKonferenzbeitragBegutachtung

Abstract

To identify the structural requirements for the organoleptic properties of steviol glycosides from Stevia rebaudiana, we correlated in vivo data obtained from human psychophysical experiments with in vitro data from cell-based taste receptor assays. While sensory evaluation demonstrated the structural features causing the sweet and bitter taste of these sweeteners, screening experiments with the 25 human bitter taste receptors revealed hTAS2R4 and hTAS2R14 to be the general sensors for bitter taste elicited by steviol glycosides. These results help to navigate breeding of Stevia rebaudiana and improve postharvest downstream processing toward the production of preferentially sweet and least bitter tasting Stevia extracts.

OriginalspracheEnglisch
TitelThe Chemical Sensory Informatics of Food
UntertitelMeasurement, Analysis, Integration
Redakteure/-innenBrian Guthrie, Jonathan Beauchamp, Andrea Buettner, Barry K. Lavine
Herausgeber (Verlag)American Chemical Society
Seiten197-207
Seitenumfang11
ISBN (elektronisch)9780841230699
DOIs
PublikationsstatusVeröffentlicht - 2015

Publikationsreihe

NameACS Symposium Series
Band1191
ISSN (Print)0097-6156
ISSN (elektronisch)1947-5918

Fingerprint

Untersuchen Sie die Forschungsthemen von „Molecular determinants of the bittersweet janus head of steviol glycosides from stevia rebaudiana (Bert.) bertoni“. Zusammen bilden sie einen einzigartigen Fingerprint.

Dieses zitieren